Na konci leta, ktoré býva synonymom oddychu a relaxu, trpí mnoho ľudí prechodnou únavou a zhoršenou imunitou. Okrem pravidelného pohybu na čerstvom vzduchu či chytania aj tých posledných teplých lúčov slnka môžete svojmu zdraviu dopomôcť aj inými prírodnými prostriedkami.
V tomto blogu nájdete viac o úžasných jesenných pomocníkoch, ktorí by nemali chýbať vo vašej výbave na sychravé dni – tekvici a kurkume.
Stavte na tekvicu
Zber tekvice, ktorá sa na naše územie dostala zo Strednej Ameriky, vrcholí práve na jeseň. Táto plodina je známa svojou skvelou chuťou, vy ju ale môžete okrem halloweenskej dekorácie či prívarku využiť aj na upevnenie svojho zdravia.
Vo forme tekvicového oleja so zárukou 100% čistoty z prvého lisovania je pre vás tou pravou zdravou bombou, ktorú vo vrtkavom jesennom počasí potrebujete ‚ako soľ‘. Olej lisovaný za studena si totiž udrží všetky živiny a pomôže tak hneď z niekoľkými zdravotnými problémami – pozitívne vplýva na srdce, prostatu aj močové cesty. Dopomôže tiež pri úprave vášho cholesterolu či zásobovaní bohatou paletou vitamínov (E, B1, B2, B6, C, A a D).
Okrem celkového ovplyvnenia obranyschopnosti organizmu vďaka konzumácii vám po natretí na podráždenú pokožku vypomôže aj s ošetrením kožných zápalov. Hodí sa aj ako super-výživná maska na pánskej aj dámske vlasy, ktorá poslúži ako ochrana vašej koruny krásy v čoraz chladnejšom počasí.
Chutný aj zdravý olej navyše vypomôže aj ako výborné dochucovadlo teplých jedál a šalátov, takže si z jeho konzumovania nemusíte robiť ťažkú hlavu.
SKVELÝ RECEPT -> Jednoduchá hokkaido tekvicová polievka
Žlté zlato z Indie
Jedným z najúčinnejších koreňov sveta je rastlina známa aj ako ‚indický šafrán‘ – kurkuma. Jej ostrej žlto-oranžovej farbe spôsobenej prítomnosťou flavonoidu kurkumínu vďačí okrem nezameniteľného vzhľadu aj za liečivé účinky, a preto by nemala chýbať vo vašej jesennej lekárničke.
V alternatívnej medicíne sa používa najmä ako náhrada za protizápalové lieky, poskytne tiež uvoľnenie pri reumatických bolestiach. Pôsobí ako silný antioxidant, ktorý zachytáva voľné radikály a pomáha tak predchádzať civilizačným chorobám. Vďaka zložke kurkumín navyše čistí krv, podporuje funkcie vnútorných orgánov a pozitívne vplýva aj na trávenie a činnosť pečene.
Nie nadarmo ju indická kultúra uctieve ako zázračnú liečivú prísadu, ktorá sa v kuchyni pridáva takmer do všetkých jedál. V našich končinách je vo forme kurkumového prášku okrem iného ideálnou ingredienciou do horúcich nápojov a kokteilov, ktoré vás v jesenných pomeroch príjemne zahrejú a zároveň ochránia pred vonkajšími vplyvmi.
SKVELÝ RECEPT -> Kurkuma Latte